Søk i denne bloggen

søndag, mars 26, 2006

Hjemlandet mitt Iran, kapittel 3

PERSISKE DYNASTIER FORTSETTER

Sist gang avsluttet jeg med tyrkernes og mongolenes invasjoner fra 1000 til 1400-tallet.

Shah Ismail klarte å gjenreise Persia under de såkalte Safavidene (1500 og 1600-tallet). På mange måter ble grunnlaget for dagens Iran lagt i denne perioden. Det var da shi’a-islam virkelig fikk fotfeste i regionen.

Hva er hovedforskjellen mellom Shia og Sunni? Shi’a muslimer tror på et arvelig kalifat. Imam Ali var Muhammads fetter og svigersønn (!) og shi’a-muslimene tror at han var den rette til å arve tronen. Ordet ”shia” betyr ”Alis etterfølgere”. De tror på 12 imamer gjennom tidene. Den tolvte imamen er det forbundet noe okkultisk ved, siden de mener at han rett og slett forduftet. I dag venter shi’a-muslimene på hans tilbakekomst (jf. Messias). Imamen har en veldig spesiell plass i shi’a-islam; han er den ufeilbarlige. På den andre siden har du den største gruppen muslimer, sunniene, som tror på at kalifene skulle velges, og den første etter Muhammad var Abu Bakr (forskjellen mellom shi’a og sunni er viktig for å forstå dagens situasjon i Iran!).

 Shah Abbas er den mest kjente kongen fra denne perioden. Det var mye som blomstret og ble styrket i hans regjeringstid: militæret, handel, kunst og arkitektur, litteratur og filosofi, håndverk og tekstiler m.m. På slutten av 1600-tallet måtte imidlertid safavidene se mørket komme. Det var ingen til å ta over etter Shah Abbas; han hadde enten drept eller blindet sønnene sine, siden han fryktet deres kuppforsøk!

 Etter safavidene, kom Qajar-dynastiet (1779-1925), en korrupt stat som gjennom skatteflåeri gjorde befolkningen fattig. Under denne perioden ble Persia presset fra flere kanter, bl.a. fra Russland i nord og det britiske India i øst. Mange persiske områder ble ”spist opp” av supermaktene: Azerbaijan, Kyrgystan, Tajikistan, Uzbekistan, Afghanistan m.m.

Persia ble aldri direkte okkupert av europeerne under verdenskrigene, men ble brukt som en brikke i stormaktspillet.

Ingen kommentarer: