Søk i denne bloggen

onsdag, juni 07, 2006

Suksessfulle iranere (1)

Noe kanskje ikke mange vet, er at vokalisten i Queen, Freddie Mercury, var av iransk opprinnelse. Han ble født på Zanzibar i 1946 av hans parsi-indiske foreldre (parsi-indere er kort fortalt iranske flyktninger i India). Freddies egentlige navn var Farrokh Bulsara.

 
Freddie skrev bl.a. "Bohemian Rhapsody", "Killer Queen", "We Are the Champions", "Crazy Little Thing Called Love" og "Somebody to Love". Han regnes for å være en av de beste vokalistene noensinne. F.eks. ble han kåret til tiendeplass blant de beste engelsktalende vokalistene i løpet av 1900-tallet. Freddie deltok også på Live Aid i 1985.

Som kjent var Freddie homofil. Han fikk aids i 1987 og 4 år etter døde han.

I dag er faktisk Queen et av de mest populære bandene i Iran. Det sies at deres greatest hits-album er det første lovlig solgte rockealbumet i Iran.

9 kommentarer:

den sørgende soper sa...

Fred være med ham!

Anonym sa...

Med andre ord var han indisk. Den mest suksessfulle iraneren noensinne var altså indisk. Det sier jo litt.

Marthe sa...

han har også skrevet den mindre kjente, men ikke mindre briljante "Mustafah Ibrahim".

Jubel sa...

Hahaha, Bakken har talt: Det blir Bjertnes vgs fra høsten av! Hurra!!!!

Lektor Burner sa...

Han var like mye indisk som jeg er norsk :D

Anonym sa...

Så dersom en viss Peter Weiss og frue drar fra sitt hjem i Pennsylvania og bosetter seg på Jamaica, får en sønn og oppdrar ham der, som senere finner det for godt å dra til Japan og bo resten av livet sitt der, så er denne sønnen en tysker, fordi forfedrene til Peter Weiss emigrerte fra Tyskland i 1740?

Lektor Burner sa...

Hva heter så du, mr./ms./mrs. "anonymous"? :)

Jeg har aldri påstått at Freddie var iraner! Men at han var av iransk opprinnelse. Slik som din Weiss er av tysk opprinnelse. Og "opprinnelse" er basert på foreldrenes nasjonalitet. (Overskriften måtte bare bli "Suksessfulle iranere" av praktiske årsaker. Nyansene får komme i selve innlegget).

Leif-Atle Heen sa...

Den anonyme her er vel Sverre?

Lektor Burner sa...

Mistenker det ja. Sverre skapbloggeren.