Søk i denne bloggen

tirsdag, februar 26, 2008

Paris og Normandie

I vinterferien reiste vi til Frankrike. Seks hele dager i Paris og to hele dager i Normandie. Jeg hadde vært i Paris før, men ikke Normandie. Som kjent er jeg frankofil :) Mest av alt liker jeg språket, og bare de få dagene vi var der, fikk jeg friska opp en del fransk. Jeg liker også veldig godt kulturen. Når det gjelder mat, som jeg er så glad i, fortalte Camilla meg at de spiser "tripes" (kuinnvoller) i Normandie. Dette så jeg selvsagt fram til!

Forrige gang jeg var i Paris, reiste jeg med familien. Og det var et kortere opphold enn denne gangen. Derfor føler jeg at jeg har sett mye mer av Paris nå :) Første kvelden gikk vi bare litt rundt på Montmartre (der vi bodde) og spiste tre-retters på en nydelig restaurant (som vi gikk tilbake til ved to senere anledninger). "Country paté" til forrett, stekt and m/honningsaus til hovedrett og sorbét i vodka til dessert. Nam!


Pigalle: her var det ikke mangel på sexbutikker, strippeklubber o.l.

De fem neste dagene gikk til å utforske Paris. Selvsagt den sentrale delen (Eiffeltårnet, Champs-Elysées), men også mer av Montmartre, Luxembourg-parken, Tour Montparnasse (høyeste kontorbygningen i Frankrike - 59 etasjer/207 m.o.h.), Belleville, Latinerkvarteret, Père Lachaise-gravplassen (der bl.a. Oscar Wilde er begrava) m.m. Så hadde vi hviledag en dag, før vi leide bil og kjørte til Normandie. Der besøkte vi invasjonsstrendene (Arromanches, Utah, Omaha), var i Caen (bodde der) og i Saint-Lô (en av de byene som ble hardest ramma under andre verdenskrig).

Shoppa lite i Frankrike. Ble et par brune finsko, en tekanne (til å lage myntete i) og best av alt: romaner! Bøker er så billige der :)


L'Opera oui oui... vi prøvde å kjøpe billetter til en forestilling, men det var dessverre utsolgt.


Meget fornøyde - og ikke minst var vi meget heldige med været! De tre dagene vi utforska Paris, var det helt blå himmel og 10-13 grader (på kveldstid var det imidlertid ganske kaldt!). Ellers var det overskya resten av oppholdet, men heldigvis ingen regn.


Er det ikke nydelig? :)


Oh yeah!
Franskmenn er veldig stolte av franske produkter, ikke minst citröen, her utstilte racermodeller.


På denne kaféen ble Amélie filma (inne var det en stor plakat av Audrey Tautou).


Hjeeeeeeeeeeeeelp!


Nydelige Sacre-Coeur. Var deilig å sitte på trappene og lytte til live musikk.


Tour Montparnasse


Luxembourg-parken


A walk in the park...


Oscar Wildes grav (døde 46 år gammel)


Og her er beviset...


Edith Piaf (døde 48 år gammel)


Sist, men ikke minst, Jim Morrisons grav (ble 28 år gammel). Vi ble litt overraska over hvor "vanlig" og usynlig graven hans var.


Tenke tenke...


Champs-Elysées er bare helt fantastisk om kvelden!


På vei til Caen.


Vi tok en liten omvei på vei til Caen, for å se mer av det landlige Frankrike. På bildet ser du Honfleur, en liten koselig by ved kysten. Vi spiste blåskjell til lønsj her.


Synes det skiltet var ganske artig (utafor en kafé).


Ellers besøkte vi også to andre steder på vei til Caen: Deauville og Trouville.


Dusj ved stranda dedisert til John! Kan det bli bedre? :) I Deauville, der bildet er tatt, er det internasjonal filmfestival hvert år.


Caen
Jaja, sånn kan det gå...


Mange store og feite snegler til forrett.


Og selvsagt kuinnvoller til hovedrett - NAM NAM!!!


Så var det andre dagen i Normandie, siste dagen i Frankrike. Her ser du Arromanches-stranda.
Omaha beach. Man blir veldig overvelda av denne store gravplassen og det arbeidet som er lagt i byggingen, sikkerhet og vedlikehold. Måtte faktisk gjennom sikkerhetskontroll for å komme inn!


Her ligger visst ni tusen soldater. Det er merkverdig at det bare er USA som har gjort så mye ut av dette, og at det bare ligger amerikanske soldater her (og faktisk 14 andre steder rundt om i verden!). Hvorfor ikke også begrave de andre allierte landenes soldater? Et amerikansk lik er "mer verdt" enn et britisk, kanadisk eller fransk?


Saint-Lô. Det var litt déjà vu for Camilla, som har bodd her i ett år.
Hmmmm, hvor fort går egentlig denne bilen?


Fort nok?

Og til slutt to morobilder, sågar fra Paris. Legg merke til at det også er brukt riktig artikkel :D


2 kommentarer:

J&R sa...

Hei, ser yt som dere har kost dere masse og fått med dere mye:) Dere to ser alltid så foresket ut på bilder... koselig det jaaaa:)

Jessy

J&R sa...

Michelle driver og tuller med data maskinen. . . så du må regne med litt enter tast og feil:)