Søk i denne bloggen

fredag, oktober 24, 2008

Det mest misbrukte uttrykket i det norske språket

... må være uttrykket "i forhold til". Det er jeg sikker på. Alle bruker det i hytt og pine. Til og med på nyhetene kan du høre uttrykket brukt i feil sammenheng. Ifølge ordboka skal det være en proporsjon - et samsvar - f.eks. som i "resultatene stod ikke i forhold til innsatsen".

Dessverre bruker ALTFOR mange dette uttrykket når de skulle ha brukt uttrykk som "når det gjelder" eller "i forbindelse med". F.eks. som i "Har du tenkt på dette i forhold til avtalen vår i morgen?" eller "Jeg har tenkt å skrive noe i forhold til dette diktet".

2 kommentarer:

Anonym sa...

I det første eksempelet ditt kan det vel for så vidt være riktig å bruke "i forhold til" dersom "dette" kan påvirke avtalen dere har i morgen. Eller? Altså at det er viktig å se på "dettes" forhold til avtalen.

Hilsen Anna

Høgskolelektor Burner sa...

Tja... tjo... skjønner hva du mener. Kunne kommet med et bedre eksempel sånn sett. Der det eneste mulige ville vært "når det gjelder".

Det jeg mente med den setningen, var noe sånt som "have you thought about this when it comes to our appointment tomorrow?". Da blir det jo helt feil å bruke "i forhold til".