Søk i denne bloggen

fredag, november 20, 2009

Noe var da bedre før

Når noen sier "alt var så mye bedre før", så er jeg selvsagt ikke enig. Men utsagnet, med visse modifikasjoner, har jeg sans for. Jeg kan gå med på at noe var bedre før. Men hva?

Før så gikk man pent kledd. Hvis du går riktig lenge tilbake... vel, riktig lenge for noen av oss... så var det helt vanlig å "pynte seg" (som vi ville sagt i dag). Kvinner kunne gå med flotte kjoler. Menn med hatt. Og dress. Ja, det var heller regelen enn unntaket. Så har folk kledd seg mer og mer slaskete med tida. Aldri før har så mange jenter gått med olabukser f.eks. Hva skjedde med skjørt liksom? Skal det ikke være noe forskjell på klesstilen mellom menn og kvinner lenger? Nei, klesstil var garantert bedre før.

Før så hadde man mer respekt for hverandre. For f.eks. lærere, eldre, foreldre. Man sa fru og frøken. De og Dem. Alle de høflighetsfrasene er så godt som borte. Linjene er viska bort. Noen vil påstå at vi er "nærmere" hverandre. Det betviler jeg sterkt. Det er rett og slett mindre høflighet og respekt i dag enn det var før.

Før så traff man hverandre mer. Den tida da verken telefon, pc eller tv fantes, så var det flere initiativ til å treffe hverandre. Skulle du si noe til noen, måtte det gjøres personlig. Enten møtes eller sende et brev. Ting måtte planlegges mer og lenger i forveien. Avtalene måtte da ha mer betydning og vanskeligere kanselleres/velges bort. De mellommenneskelige relasjonene tror jeg definitivt var bedre før.

Før hadde bøker, aviser, tidsskrifter osv. en helt annen og fyldigere betydning enn i dag. Det var ikke bare å søke på Google hvis du lurte på noe, og sjekke den første lenka du fikk opp (ukritisk). Du gikk til kildene. Papirutgaver som du holdt i hendene. Folk leste mer aviser og bøker. Og satte pris på dem. Man kjente til klassikerne. Man kunne det som kalles allmennkunnskap. Samfunnet i dag "flyter" - all informasjon flyter - er overalt og ingen steder - og du kan ikke forvente at en 18-åring vet når Norges grunnlov ble skrevet.

Sånn sett synes jeg det var bedre før.

Ingen kommentarer: