Søk i denne bloggen

mandag, september 13, 2010

Bølgene blå

Vi ser en trend innenfor politikken at blå, ja svært mørkeblå bølger, treffer samtlige land rundt omkring i Europa. Bare for å ha sagt det: jeg har ingenting imot blå partier! Kunne sjøl stemt Høyre, for eksempel. Det jeg derimot har noe imot, er en spredning av tankegangen "vi" og "de"/"dem" - at noen hudfarger automatisk kvalifiserer til "vestlig" og dermed "gode verdier" - at noen regioner/etnisiteter blir stempla som "problematiske". Slik tankegang er dessverre i sterk fremmarsj i Europa, også i Norge, selv om det er et av svært få land med en rød-grønn regjering.

Slik generaliserende, kategoriserende, stigmatiserende og svart-hvitt tenkning kalles gjerne høyrepopulistisk på sitt beste og rasistisk på sitt verste. Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna i våre naboland. Sarrazin og hans meningsfeller i Tyskland (kanskje det landet som burde ha lært best fra sin historie?). I Norge stemmer hver femte nordmann på et parti som til stadighet ønsker å splitte folkegrupper ut fra etnisitet og faktisk påstår at den norske kulturen holder på å forvitre (uten å definere hva norsk kultur er, vel å merke). Dersom dette partiet, som nordmenn var flaue over å stemme på for bare 10-15 år siden, får bestemme innvandringspolitikken i landet, vil noen folkegruppers adgang til det norske riket bli mer begrensa enn andre folkegruppers. I programplanen skriver partiet rett ut at det gjelder folk fra områder utafor EØS!

Den dagen hvor en stor del av befolkninga tar sine beslutninger, for eksempel beslutninga om å slutte seg til et politisk parti, basert på medmenneskers hudfarge, trodde jeg faktisk ikke jeg skulle se i min levetid. Ikke bare noen få tiår etter det mørkeste kapitlet i verdenshistorien. Tydeligvis kunne flere trengt et grunnkurs i historie. Vi vet tross alt at kunnskap fører til mer refleksjon. Og det som ofte er særmerket for disse mørkeblå bølgene er jo nettopp fravær av refleksjon, logisk argumentasjon og fornuft (jf. Aftenposten-artikkelen til Tybring Gjedde og co som dessverre fikk for mye oppmerksomhet, men som en 14-åring like gjerne kunne ha skrevet).

2 kommentarer:

Mohamed sa...

forsettelse

Det at man fører en dikotomiseringsretorikk er i seg selv ikke farlig – problemet blir når denne retorikken blir retningsgivende for den generelle samfunnsdebatten og de politiske avgjørelsene (eks: Sarkozys behandling av romfolket i Frankrike).

Da er vi et steg nærmere et samfunn som ikke ser på den enkelte borger – men grupper. Og det er ifølge meg farlig. Fordi uansett hvordan vi vrir og vender på det. Uansett hvordan islamister på den ene siden liker å fremstille alle vestlige som «ondskapsfulle imperalister» eller høyreekstremister fremstiller alle minoriteter (muslimer særlig) som «avskum» eller «terrorister». Uansett så er det slik og dette er det vesentlige som man må aldri glemme: Det er slik at vi er ikke bare grupper – men enkeltindivider også.

Vi tilhører bestemte grupper alle sammen – om det er ut ifra etnisitet (norsk) eller ut ifra hudfarge (hvit) eller yrke (snekker) er irrelevant. Men disse gruppene forklarer ikke at innad en bestemt gruppe så finnes det forskjellige individer – og en gruppe er aldri homogen!

Når det gjelder Tybring-Gjedde. Enig med deg vedrørende kronikken og dens kvalitet. Men det er bare en ting å si om den kronikken : Den er bestilt av ledelsen i FrP. Når FrP vokser på meningsmålinger så er det viktig å piske stemningen ytterligere og hva er det FrP er på god? Eller de har vært gode på siden 80-tallet, siden Carl I Hagens «Mustafabrev»? Jo,det er å gå etter innvandrere....

Det er også interessant å bemerke seg hvordan høyreekstremistiske partiene greier å gjøre seg spiselige (les: kvitter seg med noe av det brune grumset) mens årene går. Fra BNP til Sverigedemokraterne.

«Det er bare 15 år siden folk med verv i Sverigedemokraterna gikk med brunskjorter og hakekors rundt armen. Partiet måtte i 1996 i sitt eget tidsskrift SD-bulletinen be folk legge uniformene hjemme når de skulle på partimøter.»

Kilde:http://www.dagbladet.no/2010/09/12/magasinet/politikk/utenriks/sverige/sverigedemokraterna/13277818/

M.a.o gårsdagens nynazister er dagens «husrene» innvandrerskeptikere...

Jeg anbefaler deg for øvrig å lese Thomas Hylland Eriksens artikkel i tidskriftet Samtiden som er om den norske innvandringsdebatten og hvordan den har vært de siste tiårene: http://www.idunn.no/ts/samtiden/2010/02/art08

PS: Jeg bruker muslimer som et eksempel – siden det er den største religiøse minoriteten og innvandringsgruppen i Vest Europa – men selvfølgelig er ikke alle innvandrere muslimer.

Mohamed sa...

Ser ikke ut som de to andre kommentarene (delene) ble postet. Jaja. Hehe.