Søk i denne bloggen

mandag, november 01, 2010

Blikk søker mørk mann med skjegg

Blindern 22. oktober kl. 09.45. Jeg tar ut penger i minibanken på Fredrikkeplassen, og venter utafor hovedinngangen til Akademika og venter på at de skal åpne kl. 10. Jeg står noen meter fra minibanken hvor jeg tok ut penger. Det kommer en mann som skal ta ut penger og kaster et mistenksomt blikk på meg. Blikket hans får meg til å se meg sjøl i et speilbilde: ung brun mann med helskjegg. Ja, jeg har anlagt helskjegg for øyeblikket, og opplever fort slike situasjoner. Å ha anlagt helskjegg oppleves som et sosialt eksperiment.

Jeg stod og sendte en sms, titta opp igjen på mannen i minibanken og la merke til at han sjekka minibanken grundig før han satte i kortet sitt. Han kunne ikke finne noe mistenkelig, så flere ganger på meg og jeg lata som om jeg så på mobilen min. Han gjorde seg ferdig og begynte å gå. Snudde seg flere ganger og skulle sjekke om jeg gikk til minibanken eller ikke. Om jeg hadde hatt noe kortleser e.l. som jeg skulle ta ut igjen? Skulle tro han var forfulgt av meg.

Dette er bare ett eksempel. Jo mer helskjegget har blitt synlig og mørkere, jo flere mistenkelige blikk. Hadde jeg hatt turban i tillegg, hadde kanskje de mistenkeliggjorte situasjonene blitt enda flere?

Nylig kunne vi lese et innlegg av Julie Wilhelmsen hvor hun kommenterer dagens terrortrussel, som hun mener påvirker våre forestillinger og kommer opp med følgende tankevekkende utsagn: "Hvis du tror du ikke er påvirket, så undersøk dine egne følelser neste gang det står en mørkhudet mann med skjegg foran deg i innsjekkingskøen på Gardermoen." Det tror jeg faktisk kan være en god test for noen og enhver :-)

2 kommentarer:

Karianne sa...

Hei Tony! Et veldig bra innlegg, dette. Opplever du det ofte?

Tony sa...

Takk! Spørs hva du mener med "ofte" :)
Men ingen tvil om at bare anlagt skjegg øker sannsynligheten. Kjipt at vi har fått et sånt samfunn.