Søk i denne bloggen

mandag, desember 12, 2011

Se på ossLa oss se litt på oss selv utenfra. I hvert fall prøve...

Et bittelite land langt borte fra de andre sivilisasjonene på denne kloden. Et land med 0,07 % av verdens befolkning, men et av svært få land i verden som går med overskudd. Ja, faktisk med over 3000 milliarder i et oljefond.

Et samfunn som har statskirke og feirer religiøse høytider, men hvor mannen på gata er svært lite religiøs.

Et land hvor flere og flere tar høyere utdanning, men hvor de politiske debattene i aviser, på tv og på internett bærer mindre og mindre preg av vitenskapelig argumentasjon og logiske resonnementer.

Et samfunn hvor rettsstatens prinsipper blir høyt verdsatt, men også hvor svært mange går bananas når de samme prinsippene anvendes på Norges verste massemorder i moderne tid.

Et land som er kjent for å være raus med bistandsmidler, men som sidestiller mangelen på smør til julebakst med de verste sultkatastrofene - i hvert fall når det gjelder mediedekning.

Et samfunn som setter religionsfrihet høyt - det må det jo når det er et "kristent" samfunn - men som ikke tolererer at andre religioner (især islam) får ha den samme friheten (hundrevis av kirker går greit, men prøv å bygge én moské og se hva som oppstår av debatter...).

Et land som har ordentlig vintervær - hvert eneste år - men hvor vinteren kommer som julekvelden på kjerringa hvert bidige år (bilførere blir overraska, flytrafikken stopper opp...).

Et samfunn som liker å kalle seg "multikulturelt" - ja, det er blitt mer og mer akseptert å anta i tillegg at det er blitt for multikulturelt - men stort sett hele maktapparatet er etnisk mono-kulturelt. Og det er faktisk bare ca. én av ti personer (12 %) i Norge som er ikke-norske (altså når vi inkluderer alle innvandrergrupper, også vestlige).

Et land hvor man får lønn etter ansvar, ikke nødvendigvis utdanning - men hvor ledere i næringslivet kan tjene ti ganger mer enn landets statsminister.

Er det ikke underlig?

3 kommentarer:

Bobby Burner sa...

Ikke mer å forvente fra en ung nasjon med en grunnlov som ikke er eldre enn 3 generasjoner. Fortsatt på jakt etter sin identitet, med 2,5 nasjonal språk, og sykelig preget av by vs. land issues! Schizofreni kan brukes som diagnose :)

Anonym sa...

Nordmenn er dumme og selvsentrerte, og norske medier gjør oss enda dummere. Kanskje er det fordi vi bare leser norske aviser? Noen leser bare lokalaviser. Noen leser ikke aviser i det hele tatt (men ser på reality-programmer). Og ALLE debattprogrammene handler om det samme. Omtrent uten unntak. Er det rart folk blir hjernevaska...?

Anonym sa...

12% er vel snarere 1 av 8 enn 1 av 10? I hvert fall flere enn 1 av 9.