Søk i denne bloggen

fredag, februar 24, 2012

Harald 75 år, Estelle 0 årKong Harald ble nylig 75 år. Dette ble det naturligvis nyheter av. Kort tid etterpå var det tid for å rette oppmerksomheten mot Sverige og ny kronprinsesse.

Folket er tydeligvis begeistra for monarkiet. Personlig synes jeg dét er mer og mer underlig. Noen få mennesker med "blått blod" - arva sin rolle på livstid? Kongen og dronninga får over 9 millioner i apanasje i 2012. Kronprinsparet får over 8 millioner. Dette går til personlig forbruk, vedlikehold av eiendommer, offentlige oppgaver m.m. Du tenker kanskje at dette var voldsomt mye?? Vel... dette er selvsagt ekskludert sikkerhet, vakter, kongeskipet osv. Til sammen regner man med at opp mot 300 millioner kroner går til monarkiet i Norge per år!!

Vi snakker om konstitusjonelt monarki, hvilket vil si at monarkiet er underlagt Grunnloven og monarkene har kun seremonielle / representative roller. Opprinnelsen til monarkiet i Norge er som kjent Harald Hårfagres samling av landet til ett rike. Han regnes som den første kongen. Så, når Norge ble selvstendig i 1905, ble det holdt folkeavstemning om monarki eller republikk. Resten er historie, men jeg mener det er på høy tid, over 100 år etter, å ha en ny folkeavstemning. Det ble riktignok avholdt en avstemning i Stortinget i 2008, hvor flertallet var for monarkiet, men hva vil folket? Og før en folkeavstemning bør folket få servert argumentene for og imot!

Når en president kan gjøre samme seremonielle og representative oppgaver, og samtidig ikke få millioner fra staten (les: dine skattepenger) slik som monarkene får, så stemmer i hvert fall jeg for det. Det er dessuten noe udemokratisk ved monarkiet, da det ikke er på valg! Ikke bare udemokratisk for folket, men også når det gjelder den enkelte personen som blir født inn i monarkiet - skal man ikke kunne velge hva man vil gjøre med livet sitt?

Her er en kronikk med tittelen Den absurde arvelighet.

1 kommentar:

Tilla Benedikte sa...

Hadde jo være mye morsommere dersom monarkiet fungerte mer som når Harald Hårfagres sønner skulle ta over riket etter hans død. Heia Eirik Blodøks liksom;)