Søk i denne bloggen

mandag, august 20, 2012

Terrortrent av al-Qaida, og hva så?

I sommer ble det kjent for oss at en 33 år gammel nordmann har blitt terroristtrent av al-Qaida, bl.a. i Jemen. Dette sendte sjokkbølger over vårt langstrakte land. 26. juni skriver VG at «en nordmann med vanlig utseende» har blitt så radikalisert at han kan gjennomføre et terrorangrep. 5. juli kunne vi lese i Dagbladet at han «vokste opp med hvite, norske foreldre».

Jeg husker jeg satt i bilen og hørte på radioen. Det ble stilt spørsmål som «Hvordan kan det ha seg at dette er en etnisk norsk mann?». Eller «en av oss», slik som vi så ofte har hørt etter 22. juli i fjor. Det ble framstilt som en gåte at han var «norsk».

Radikalisering og forherligelse av vold for å oppnå samfunnsendring har ingenting med hudfarge eller etnisitet å gjøre. Derfor må vi slutte å bli forundret over slike saker med den begrunnelsen at det er en person som er født og oppvokst i Norge, dertil «hvit».

I sin beste alder

Fellesnevneren for radikaliserte og terrorglade personer er at de gjerne er menn i sin beste alder, menn som ikke helt har funnet seg til rette i samfunnet, menn som gjerne framstår som ensomme. Disse er gjerne predisponeringer, altså forhold som tilrettelegger for å finne et avvikende miljø man finner seg hjemme i. Gjerne et miljø med en avvikende virkelighetsoppfatning og en dash med konspiratorisk tankegods.

I tillegg setter slike personer lite pris på individet. Individets verdi kan sågar være null. Det er grupperinger og kategoriseringer som teller: Muslimer, innvandrere, Vesten, ikke-troende. Individene som representerer den gruppen som skal bekjempes blir på denne måten dehumanisert – de har ikke menneskelig verdi. De representerer derimot gruppen sin og må destrueres for enhver pris.

Konspirasjonsteorier

Det er derfor betimelig å spørre hvordan vi som samfunn kan fange opp slike «radikaliserte og potensielt voldelige avvikere»? Det er kanskje vår vanskeligste sikkerhetsoppgave i dette århundret? PST kan gjøre noe, men langt ifra alt. Jeg tror vi må bry oss om hverandre på en helt annen måte enn før. Familie, venner og kolleger må oppsøke han som stadig ikke dukker opp, han som isolerer seg mer, han som plutselig pusler mye for seg selv på bekostning av å være sammen med andre. Vi må tørre å gjøre det.

Videre må vi fortsette å være den som argumenterer mot, hver gang konspirasjonsteorier og virkelighetsbristende fiendebilder dukker opp rett foran nesa vår. Enten på familiefesten eller lønsjpausen på jobben. Eller på nettet, hvor det hagler med onde ord mot grupper av mennesker.

Vi skal slippe til ytringene, men ta til motmæle på en saklig måte. For det er ikke slik at muslimene har en skjult agenda om å ta over Europa eller Norge. Det er ikke slik at vestlige jenter kler seg horete. Det er ikke slik at jøder er griske. Det er ikke slik at homofile har uansvarlig sex. Det er ikke slik at utlendinger voldtar norske jenter. Det er ikke slik at Norge er et fristed for kriminelle utlendinger. Det er ikke slik at sigøynere er snyltere. Det er heller ikke slik at nordmenn er rasister.

Virkelighetsfjernt

Jeg kunne fylt flere sider med slike påstander som ikke har noe rot i virkeligheten, men som dessverre florerer rundt oss, spesielt i sosiale medier. Påstander som vi må ta avstand fra når vi får mulighet, og vise at det som sies ikke stemmer. Ofte er det jo enkelt å gjøre det også, siden det er så virkelighetsfjernt. Vis gjerne til studier og forskning. Krev argumenter for den andres syn dersom du mener de er helt borti natta. Krev nyansering og verdighet i debatten.

Ikke la deg lure av generaliseringene, fiendebildene eller dommedagsprofetiene. Vis til sunn fornuft som sier at karakteristikker av grupper på denne måten ikke er riktig. Vis til straffelovens §135a, «Den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år», hvor en slik ytring defineres som «det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse, religion eller livssyn, eller homofile legning, leveform eller orientering».

Ved at hver og en av oss tar ansvar for hverandre, og ser det som en moralsk forpliktelse til å motsi absurde ytringer som ikke har rot i virkeligheten, vil vi muligens være med og forebygge radikalisering vi også – istedenfor å leve i troen på at overvåking og mer politi er nok. Det være seg radikaliseringer langt til venstre eller til høyre, kristen eller muslim, nordmann eller utlending.

Publisert i Drammens Tidende 20. august 2012

Ingen kommentarer: