Søk i denne bloggen

mandag, mai 13, 2013

Frelsesarmeen og tiggerneSamme dag som ordføreren i Drammen sto fram i Drammens Tidende og krevde tiggerforbud, var vi så heldige å få være med korpsleder i Frelsesarmeen i Drammen, Dan Storck, og Arnstein Sundbø, til deres kolleger i Oslo. Vi besøkte ”Fyrtårnet”, der Frelsesarmeen i Oslo siden 2010 har hatt tilbud om mat, do og dusj til hovedstadens tiggere. Lokalet var fullt. Menneskene var blide. For en stakket stund kunne de senke skuldrene, vaske seg, få rent undertøy, spise, bli behandlet med respekt, kjenne på den verdigheten alle mennesker fortjener.

Besøket gjorde inntrykk på oss. Vi møtte lutfattige mennesker. Vi hørte sterke historier. «Nicolai» fra Romania hadde greid å skrape sammen til noen epletrær, som han plantet hjemme i landsbyen. Eplene skulle forsørge familien. Da trærne sto i blomst, kom noen en natt og skar dem ned. Fem års slit var lagt i ruiner. Politiet ville ikke hjelpe. Erstatning kunne han se langt etter. Som siste utvei reiste han og hans kone til Norge. Fem barn er igjen i Romania. Helst vil de jobbe. Av og til er han heldig og får strøjobber, men som regel er flaskesamling og tigging eneste mulighet. De har en 23 år gammel bil, kjøpt hjemme for 500 kroner. Der sover de. Takket være Frelsesarmeen får de mat og mulighet til å dusje en gang i uka. Når gradestokken kryper under ti minus, får de en madrass å sove på.

Tross en ansvarsfraskrivende byrådsleder, framstår likevel Oslo som en anstendig by. Takk til Frelsesarmeen i Drammen, som vil bidra til det samme i byen vår.

Vi kan ikke forby fattigdom og sult. «Nicolai» sier at forbud vil føre til mer desperasjon. Kriminaliteten vil kanskje øke? Mennesker gjør alt for å overleve. Når noen av Europas fattigste drar til verdens rikeste land i en tid da kontinentet ellers er rammet av finanskrise, må vi vise humanitet. Mennesker skal ikke behøve å stinke av skitt, gjøre fra seg ute, sulte eller fryse i hjel. De viktigste tiltakene må settes inn der folk er. EU vil bruke 17 milliarder euro på rombefolkningen i Europa. Regjeringen vil bruke 300 millioner kroner fram til 2016 på målrettede tiltak i Sentral- og Øst-Europa. Men det fritar oss ikke for ansvar her hjemme. Vi må kunne ha to tanker i hodet samtidig.

Regjeringen har derfor bevilget ti millioner kroner til kommuner og frivillige organisasjoner som vil etablere humanitære tiltak for tiggere, som helsehjelp, dusj- og toalettfasiliteter mv. Pengene kan også brukes til rådgivere med relevant språk- og kulturkunnskap. Frelsesarmeen i Oslo har hatt stor nytte av å hente en frelsesoffiser fra sin søsterorganisasjon i Romania. Han snakker med tiggerne og holder andakt på deres eget språk. Mange romfolk er dypt religiøse og setter stor pris på dette tilbudet.

I tillegg til nødhjelp vil regjeringen la kommunene regulere tigging og anbefaler å innføre meldeplikt. Det siste har politiet i Drammen gode erfaringer med. Vi er alle enige om at kriminelle tilreisende skal utvises, men vi kan ikke sette likhetstegn mellom tiggere og tyver, slik mange gjør. Vi nordmenn er ikke et kriminelt folkeslag selv om noen stjeler. Det er heller ikke rumenere og romfolk.

Ordføreren i Drammen vil, som sin partifelle i Oslo, forby tigging. Det vitner om et menneskesyn vi tar sterk avstand fra. Som parti bekjenner Høyre seg til kristne verdier og nestekjærlighet. I Ap bruker vi ordet solidaritet, men det betyr det samme. Vår oppfordring til Høyre i Drammen er: Lær av Aps ordfører i Trondheim. Hun tilbyr tiggerne livsnødvendig nattely og hygiene. 23. april stemte H og Frp ned et forslag fra de andre partiene om at Drammen skulle vurdere det samme.

Drammens ordfører akter ikke å søke på regjeringens midler. Det er synd, men ikke kritisk, så lenge vi har frivillige, som Frelsesarmeen, som står støtt på sitt kristne verdigrunnlag, og både kan og vil. Takk for at vi fikk være med dere på Oslobesøk. Takk for at dere stiller opp på de fattiges side, uavhengig av hvor de kommer fra!

Skrevet sammen med stortingsrepresentant Lise Christoffersen, og publisert i Drammens Tidende 13. mai 2013.

Ingen kommentarer: