Søk i denne bloggen

søndag, desember 14, 2014

Ytringsfrihet på FrPs premisser?


SAS hadde et magasin på flyene sine hvor de beskriver framveksten av ytre høyre-partier i Europa. Innholdet i teksten holder mål, men reaksjonene har ikke latt vente på seg fra FrP-hold når det gjelder tidslinjen og bildene hvor Quisling og Hitler settes på tidslinje med og avbildes med FrPs Carl I. Hagen. Det kan man mildt sagt si var dårlig håndverk av journalisten, men det er ikke poenget i det hele tatt.

Poenget er hva Hagen og nestleder i et regjeringsparti, Per Sandberg, tillater seg å gjøre. Førstnevnte truer SAS med at de besitter finansministerposten. Ergo «du skal ikke komme her og framstille oss slik i et magasin, for da kan vi ved neste korsvei (mis)bruke vår makt når dere måtte trenge oss»! Mens Sandberg ber SAS trekke tilbake magasinet. Altså god gammeldags sensur.

Slik kan vi ikke ha det. Vi kan ikke tillate oss at politikere bestemmer hva vi skal lese eller ikke lese basert på deres tolkninger. Da ligner vi på stater vi ikke ønsker å sammenligne oss med. Hagen og Sandberg går imot grunnleggende demokratiske prinsipper når de kommer med indirekte trusler eller når de rett ut ber om sensur.

Denne saken bør få FrPs representanter til å gå i seg selv og gjerne skue tilbake i tid for å se alle de merkeligste og til tider feilaktige framstillinger de har kommet med, gjerne av minoriteter i samfunnet. De bør legge merke til at de framstillingene har blitt imøtegått med kritikk, slik ytringsfriheten skal fungere. Og der må de selv legge lista. Makttrusler og sensur må de holde seg for gode til.

Publisert i Dagsavisen Fremtiden 11.12.2014

Ingen kommentarer: