Søk i denne bloggen

torsdag, mars 05, 2015

Mysteriet Hadia Tajik
Hadia Tajik. Muslimsk kvinne med innvandrerbakgrunn. Kinderegg for islamofober, kvinnehatere og/eller rasister. Eller personer som bedriver med den type retorikk basert på essensialistisk tenkning – at det er noen iboende, uforanderlige, negative karakteristikker ved det å være muslim, kvinne eller ha innvandrerbakgrunn.

Målskiva Hadia ble lett synlig i kommentarfeltene på sosiale medier. Nyheten var at hun er innstilt som ny nestleder i Arbeiderpartiet. Hvis disse kommentarfeltene på noen som helst måte er representative for ‘folk flest’, så bedriver cirka halvparten av folket med et irrasjonalt hat mot henne, først og fremst basert på at hun er muslim. De verste kommentarene har heldigvis blitt moderert bort, men det mangler fortsatt ikke på kommentarer som «nå tar muslimene over Norge».

Kristin Clemet skrev en bloggpost i fjor som også ble trykket i Dagbladet. Hun hevdet at Hadia er den første statsråden (da hun var kulturminister) som fikk trusler for den hun er og ikke for det hun sier eller gjør. Så da er spørsmålet hvordan hun har klart å komme seg opp og fram i et slikt klima?

Mitt svar på det er – paradoksalt nok – at hun er definisjonen på det å være ‘integrert’. Paradoksalt fordi det er et ord som til stadighet brukes om innvandrere eller personer med innvandrerbakgrunn. «De må bli integrert», hører vi. Hadia er norsk og samtidig er hun stolt av sin bakgrunn. Hun skyr den ikke og hun er ikke redd for å prate om den. Hun har føttene godt plantet i begge leire: innvandrer og norsk.

Når det hevdes, ikke sjeldent fra FrP-hold, at innvandrere må bli integrert, så menes egentlig ‘assimilert’. De ønsker ikke at innvandrere er stolte av sin bakgrunn, men helst at de glemmer den. Og der har du f.eks. FrPs Mazyar Keshvari. Han mottar ikke slik hets som Hadia gjør. Selv om han titt og ofte hetser innvandrere som gruppe. Selv om hver gang han uttaler seg om innvandrere, så er det med et negativt fortegn. Selv om han er irrasjonell i sin framferd, som f.eks. i fjor da han drapstruet programlederen av Debatten etter intens krangling med Hadia.

Hadia vet hva hun prater om. Hun er godt utdannet i feltet hun jobber med. Hun er saklig i sin argumentasjon og hever seg over andres irrasjonelle atferd, slik vi så i hennes oppgjør med Keshvari i fjor. Hun er ikke konfliktsky og har bein i nesa. Ikke minst vet vi hvilke verdier hun står for. Hun er rett og slett en hodepine for sine motstandere. Og når de kommer til kort med argumenter, ser vi hva de finner på å skrive på sosiale medier eller gjøre mot programlederen av Debatten.

Publisert i Dagsavisen Fremtiden 5. mars 2015

Ingen kommentarer: